Mit personlige projekt ’Et strejf af lys – at se det øjet ikke ser’, er nu gået ind i fase nummer to. Det er et fotografisk projekt, der har været mere end fem år undervejs, med mange tests, for at finde dels de nødvendige tekniske løsninger, men også de poseringer, der skal underbygge den visuelle historie, billederne gerne skulle formidle. I denne forbindelse søger jeg nu modeller, der kan hjælpe mig med at få bragt anden del af mit projekt i mål, og sammen med mig skabe billeder, som dem du ser herunder.

Et eksempel på et af mine “Stribe”-billeder

Første del af projektet var de såkaldte “Strejf”-billeder. Efter at have fået mere end 250 henvendelser og lavet mere end 18.000 billeder med udvalgte modeller til strejf-billederne, er de mange billeder nu sorteret ned til 50 kandidater, der i sidste ende – når hele projektet er færdigt – skal reduceres yderligere til 25 færdige billeder.

Et eksempel på et af mine “Strejf”-billeder

Derfor skal jeg nu finde ca. 25 egnede modeller til “Stribe”-billeder. Hverken erfaring som model-, din alder- (om end du SKAL være over 18 år og myndig), eller din højde er afgørende for, om du kan bruges som model til projektet. Derimod er dine kropslige proportioner vigtige. De kvindelige modeller jeg leder efter er naturlige kvinder med gode kvindelige og naturlige kropslige proportioner.

Endnu et eksempel på den type “Stribe”-billeder jeg søger modeller til

Målet er en udstilling med mine billeder, eller måske endda en mindre udgivelse i bogform. Jeg drømmer måske også om at kunne sælge et par print af disse billeder, og på den måde dække en lille smule af de omkostningerne jeg har haft i forbindelse med projektet.

Har du mod på at være med?

Så udfyld denne kontaktformular.

Du er også velkommen til at læse videre om projektet…

Om selve projektet

Der er tale om fotokunst (også kaldet Fine-Art Photography), og skal jeg sætte ord på projektet må det blive: ”En fotografisk billedserie, der formidler den menneskelige krops organiske form i et brydningspunkt af lys og skygge”.

Billedserien består grundlæggende af tre ”typer” billeder:

  1. ”Strejf” (denne serier ER jeg færdig med at fotografere): Er en serie S/H billeder, hvor jeg med lys tegner konturerne af menneskelige krops form i poseringer, der – på grund af lysets begrænsede omfang – ikke gør det umiddelbart, hvordan kroppen er poseret foran kameraet. Billederne fremstår som en række organiske hvide streger af varierende tykkelse på en helt sort baggrund. Mit mål er at give beskueren en ’belønning’ for at kigge på fotografierne. På afstand kan det være svært at se, hvad fotografiet forestiller, men træder man tættere på, kan man se hudens tekstur i brydningsfeltet mellem lys og skygge. Det går nu op for beskueren at der er tale om et menneske, og der frigives endorfiner i hjernen hos beskueren. Nu er det mit mål at beskueren træder tilbage og kigger på fotografiet i sin helhed, og at interessen nu er vækket til yderligere at investere tid i et forsøg på, visuelt at ’afkode’ hvordan modellem er poseret, for at frembringe den figur, der af lyset tegnes ved den pågældende posering. Når dette lykkedes frigives der endnu engang endorfiner i hjernen hos beskueren, og man får lyst til at prøve at ’afkode’ det næste billede i serien. Serien skal starte med fotografier og poseringer, der er relativt nemme at ’afkode’, men skal vises i en stadig vanskeligere progression, hvor aftegningerne bliver stadig mere abstrakte. Beskueren lærer på denne måde, at se det øjet ikke ser.
  2. ”Striber” (det er specifikt denne serie jeg nu søger modeller til): Er en serie S/H- og farvebilleder, hvor jeg belyser den menneskelige krop gennem en skabelon, der kaster markante skygger hen over kroppen. I modsætning til Giacobettis billeder (der tjener som underliggende inspiration til denne del af billedserien), forsøger jeg med lys og skygge at danne en konvergens mellem to organiske former på hhv. den menneskelige krop og skyggerne (ingen rette linjer). Mit mål med denne del af billedserien er også her at belønne beskueren af fotografierne, når man ’afkoder’ skyggernes form mod den menneskelige krops form, og derved ser det øjet ikke ser. Billederne fremstår meget grafiske, og kræver ingen særlig posering fra modellerne, bortset fra at de skal være almindeligt fleksible i kroppen. Billederne fotograferes primært med siddende og liggende poseringer. Hver fotosession tager typisk 6 timer (nogle gange muligvis lidt mere), og det er bedst hvis du er villig til at deltage i flere fotosessioner, hvis der skulle blive behov for at lave en om-fotografering af nogle af de billeder vi laver sammen.
  3. ”Konturer” (denne serier er jeg ikke begyndt på at fotografere endnu): Er den sidste serie billeder i projektet ’Et strejf af lys – at se det øjet ikke ser’. Her er der tale om en billedserie der udforsker mere detaljerede konturer af den menneskelige krops form. I modsætning til de to andre serier, er der her tale om både S/H- og farvebilleder, hvor jeg nogle gange bruger farvet lys til at skabe en særlig visuel oplevelse af det ’landskab’ der kan visualiseres når lyset passerer hen over den menneskelige krop. Mit mål med denne del af billedserien er at skabe en rejse ind i et detaljeunivers, der er – om ikke makroskopisk-, så – beskæringsmæssigt så tæt, at beskueren skal bruge lidt tid på at finde ud af hvilken legemsdel der er afbilledet på fotografiet. Også her skal der være tale om en progression af billeder, der er stadig vanskeligere at ‘afkode’.

Om dig som model

 

Jeg søger for øjeblikket kun kvindelige modeller. Erfaring i at posere er ikke en forudsætning. Da projektets natur forudsætter en vis kropstype, for at kunne lykkes, er det desværre ikke alle der har lyst til at være med, jeg kan bruge. Selv om der ikke stilles særlige højdemæssige krav til modellerne, er de kropslige proportioner afgørende, og en vis grad af kropslig smidighed og styrke er en forudsætning. Lad dig dog ikke skræmme, hvis du ikke føler du har en kropsbygning der præcist matcher nedenstående krav, for det kan sagtens være du kan bruges alligevel.

For de kvindelige modellers vedkommende handler det mere om en feminin- eller kvindelig krop end specifikke mål. Du må ikke fremstå som ekstremt tynd, og det kan være en fordel hvis du har lidt former. Du må gerne have brede hofter, så længe du samtidig har en relativt smal talje. Du skal helst have pæne bryster, men de må heller ikke være for store. Dine lår, ben og arme må gerne være slanke, men ikke nødvendigvis tynde.

“Henrik, fik det til at føles helt naturligt at bevæge sig rundt uden tøj, selvom jeg aldrig har haft tøjet af foran et kamera før” (model til Strejf-af-lys projektet)

For alle modellers vedkommende skal man være indstillet på at være nøgen under optagelserne. Man kommer ikke til at se dit ansigt på de færdige billeder (andet end muligvis som kontur), så du bliver ikke alment genkendelig på de færdige billeder. Eventuelle særlige kendetegn som modemærker vil blive tildækket eller retoucheret på de færdige billeder. Vær opmærksom på, det kan være umuligt at bruge dig, hvis du har tydelige bikinilinjer eller stærkt markerede streger efter solbadning. Har du tatoveringer eller piercinger, så lad os tale om det, det er ikke sikkert deres placering betyder så meget.

“Det er med sommerfugle i maven at jeg ankommer til det store fotostudie på Rentemestervej. Inde i gården byder Henrik mig velkommen med varme og et stort smil og rundvisningen begynder. Det er behageligt selskab og jeg føler mig straks godt tilpas og fuld af forventning til den forestående opgave.

Vi går nu i gang med prøver på strejf billederne og skal sætte lys og finde positioner, hvor vi får de rigtige former og lys frem. Det er fysisk krævende, men utrolig spændende at være med til og man mærker slet ikke hvor hurtigt tiden flyver af sted. Siddende på en lille platform bliver man guidet rundt til hvilke positurer man skal indtage og får små rettelser så der opstår den rette symmetri” (Line, model til Strejf-af-lys projektet)

Det er en stor fordel, hvis du er fortrolig omkring- og hviler i din egen krop, og ikke føler du har behov for at tildække dig hele tiden, da dette vil reducere produktiviteten væsentligt. Målet med hver fotosession er at lave 8-12 forskellige poseringer, og hvis vi skal bruge for megen tid på at dække dig til, hver gang du skal ændre posering, kan det blive svært at nå dette antal poseringer. Du kommer – som model – til at arbejde hårdt i poseringer, der skal holdes i adskillige minutter, og måske yderligere tid, hvis der skal være plads til at lave små justeringer, for at få lyset til at falde på den helt rigtige måde. Vi arbejder i et meget mørkt fotostudie, mens du poserer på 60-70 cm høj piedestal, så der er en fordel hvis du har en god balance i kroppen.

“At deltage i Henriks kunstfotografiske projekt har været en af mine bedste beslutninger. Jeg fik i højeste grad styrket min egen selvtillid og fik en mere positiv opfattelse af mig selv og min krop. Jeg følte mig helt tryg i studiet, og når først vi begyndte at arbejde, glemte jeg hurtigt at jeg var nøgen” (Sarah, model til Strejf-af-lys projektet)

Det er ikke altid muligt at tilgodese individuelle ønsker om at få lavet billeder til den ene eller den anden billedserie, da dette kommer helt an på kropstype og evnen til at posere. Nogle kan potentielt være egnede til alle tre billedserier, mens andre muligvis kun er egnet til en af billedserierne.

Tidspunktet for de individuelle fotosessions aftaler vi, men du skal være indstillet på at bruge lidt tid på projektet, og at du muligvis kan blive genindkaldt til en anden- eller for den sags skyld tredje fotosession. En typisk fotosession vil vare op til 6 timer (nogle gange lidt mere), og kan almindeligvis placeres både i dag og aftentimerne såvel som i weekenden.

Mit fotostudie ligger i København NV.

Kompensation

Da der er tale om et personligt ufinansieret projekt, kan jeg ikke tilbyde mine modeller løn for deltagelse i dette projekt. Hvad jeg dog kan tilbyde er oplevelsen og digitale kopier af de billeder jeg i sidste ende forhåbentlig bruger af dig i det færdige projekt. Du vil også få en enkelt papirkopi af et af dine billeder (efter eget valg).

Du skal dog af hensyn til mine muligheder for at fremvise billederne på en udstilling eller udgive dem i bogform, være villig til at underskrive en såkaldt frigørelsesattest. Denne skal underskrives inden din fotosession starter.

Anonymitet

Der er ingen grund til at skamme sig over de billeder vi kommer til at lave sammen. Det skal være smukt, tankevækkende, organisk, naturligt og helt uden seksuelle undertoner. På den anden side er jeg også villig til fuldt og helt at respektere, hvis du ønsker at deltage anonymt i projektet. Jeg vil ikke offentliggøre dit navn i forbindelse med dine billeder, eller projektet generelt, med mindre du giver din tilladelse hertil.

Kontakt mig hvis du er interesseret

Hvis du er interesseret i at deltage som model i dette projekt, så har jeg lidt uddybende spørgsmål, jeg skal have svar på, for at kunne vurdere om du er egnet. Udfyld kontaktformularen, så vil jeg kontakte dig. Jeg vil samle flere modeller sammen, og I vil blive indkaldt en slags ‘casting’ hvor vi bruger fem minutter på lige at snakke sammen og lidt tid på at skyde et par billeder af dig (påklædt). Jeg stille dig lidt spørgsmål og give dig den fornødne information, der sikrer du er helt indforstået med omfanget af projektet og vores samarbejde. Efter møder med samtlige modeller, vil jeg træffe en endelig afgørelse om, hvilke modeller jeg gerne vil tilbyde at være med, og så kan du efterfølgende selv træffe en afgørelse, om du ønsker at deltage. Er du stadig interesseret, vil du blive booket til din første rigtige fotosession.

Hvis du ikke har mod på lige dette specifikke projekt, men godt kunne tænke dig at arbejde sammen med mig som model alligevel, kan du læse mere her om dine øvrige muligheder.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

I videoen herunder, kan du se lidt af de billeder jeg også laver: