Synes du selv du er smuk? Er dit ansigt og krop perfekt, og præcis som du kunne ønske det, eller er der noget du ikke bryder dig om? ˈSgœnˌheðˀ er et nyt kunstfotografisk projekt, jeg så småt er ved at tage hul på, og jeg søger modeller, der gerne vil hjælpe mig med at lave en serie kunstfotografier, der ikke bare skal udforske- men også udfordre vores forståelse af, hvad skønhed egentlig er (og ja… ˈsgœnˌheðˀ er i virkeligheden blot lydskrift for ‘skønhed’).

Klaudia på billedet her, er en usædvanlig smuk kvinde. Det kan de fleste blive enige om. Der er dog mere bag billedet end man måske lige umiddelbart ser, for billedet er i virkeligheden et manipuleret fotografi af Klaudia, som blot ser ud til at være vendt på hovedet.

Men kigger man nærmere på billedet, kan man se, der er noget, der ikke er helt som det skal være, og vender man billedet på hovedet (prøv det), kan man se, hvor forkert det i virkeligheden er. Billedet er bevidst redigeret i Photoshop for netop at demonstrere, hvor nemt det er at snyde vores egne hjerner.

Helt fundamentalt handler dette nye kunstfotografiske projekt om vores måde at se os selv- og hinanden på. Et portræt af dig mere end et billede af, hvordan du ser ud. Det er et billede af dig som menneske, og det er præcist dette forhold jeg ønsker at udforske med dette projekt.

Har du mod på at være med?

Har du lyst til at være en del af dette kunstfotografiske projekt, skal du klikke på dette link, og udfylde formularen. Vær opmærksom på følgende:

  • Du SKAL være fyldt 18 år
  • Du SKAL vedhæfte følgende tre billeder af dig selv. Brug din mobiltelefon, og et fuldlængde spejl eller få en ven til at hjælpe dig.
    • Et billede af dit ansigt lige forfra. Har du langt hår, skal det være sat op i en hestehale eller knold, og for både mænd og kvinder skal billedet være uden makeup
    • Et billede af dig selv i fuld figur med tætsiddende tøj, FORFRA så man kan se din kropsform.
    • Et billede af dig selv i fuld figur med tætsiddende tøj, FRA SIDEN så man kan se din kropsform.
  • Send gerne et link til din Instagram- eller Facebookprofil, hvis du har flere billeder der.
  • Brug kommentarfeltet til at fortælle lidt om dig selv.

Du er også velkommen til at læse videre om projektet…

Om selve projektet

Hvis man spørger et menneske, om der er noget ved deres ansigt eller krop de kan lide eller ikke lide, vil man næsten med sikkerhed få en lang liste af ting ved deres krop og ansigt de ikke bryder sig og, og så måske et par ting, de er tilfreds med. Vores egen opfattelse af skønhed opleves gennem et ”filter” af det vi har ”lært” ved at se annoncer, reklamer og billeder på de sociale medier, og er meget sjældent i harmoni med, hvad andre mener om os eller vort udseende. Det filter er i dag blevet en fast bestanddel af vores egen selvidentitet, og er på mange måder ’programmeret’ ind i vores hjerner.

Det svarer i virkeligheden til den måde vores hjerner genkender det menneskelige ansigt. Vi er vandt til, det ser ud på en særlig måde, og når noget ikke harmonerer med det vi forventer, opdager vi det ikke engang.

Billedet herover er et eksempel på et fænomen først beskrevet af psykologiprofessor ved York Universitet Peter Thompson i 1980. Det er ganske enkelt et ansigt der er vendt på hovedet, men hvor mund og øjne også er retvendte. Rent kognitivt opfatter vi i første omgang ansigtet som normalt, fordi de vigtigste elementer (som øjne og mund) visuelt vender den rigtige vej, og vi accepterer derfor billedet og Klaudias udseende som helt normalt. Men vender man billedet om, kan man se hvordan vores hjerne er blevet narret. Vores hjernes visuelle kortex gør hvad den kan for at spare energi, og smider derfor en masse informationer væk, fordi den, når den har genkendt visse vigtige elementer, ikke behøver tage stilling til resten.

Gennem mine år som portræt- og kunstfotograf overraskes jeg ofte over, hvor kritiske de mennesker jeg fotograferer, er overfor deres eget udseende. Selv højt betalte fotomodeller er sjældent tilfredse med deres eget udseende. Vores visuelle reference, for hvordan vi selv ser ud, er vores spejlbillede. Ifølge sagens natur er et spejlbillede spejlvendt. Men et fotografi er retvendt. Det viser i virkeligheden hvordan vi ser ud, når andre mennesker kigger på os. Hjernen er vant til at se os selv i spejlet, og de små forskelle der er i højre- og venstre side af fx ansigtet. Så den sorterer disse forskelle fra, og vi accepterer at vi har sideskilning eller at en hvirvel gør, en midterskilning aldrig sidder helt i midten. Hjernen registrerer ikke længere at den ene øreflip sidder lidt længere nede end den anden, at de to øjenkroge ikke sidder lige overfor hinanden. Hjernen har vænnet sig til at vores kæbe er en smule tykkere på den ene side eller at vores næse måske ikke er helt perfekt lige. Nogle af os er ikke engang selv opmærksom på disse forskelle. For andre af os der måske har haft brækket næsen eller hvor skævheden er meget udtalt, ja der ser vi det måske og hader den, og det samme gælder naturligvis for andre elementer af vort ansigt, men for det fleste af os, er mange af forskellene så små, at vi faktisk ikke bemærker dem når vi ser os selv i spejlet.

Men kigger vi på et fotografi af os selv, så bemærker vi det med det samme. Der er noget galt. Det er ikke et billede af mig… jo det er det jo, for jeg var der da billedet blev taget, men der er alligevel noget, der ikke er helt som det plejer. Fuldstændig på samme måde som med billedet af Klaudia herover. Når vi ser fotografier af os selv, svarer det i virkeligheden til at se billedet af Klaudia som når billedet af hende vendes rundt.

Om dig som model

Jeg søger ikke specielle profiler, eller personer med et bestemt udseende. Men jeg kan heller ikke garantere at jeg kan bruge alle der henvender sig, men du vil få besked hvad enten jeg kan bruge dig eller ej. Der er ingen særlige krav, hverken til specifikke kropslige mål, øjenfarve, hårfarve eller for den sag skyld til din alder.

I forbindelse med dette projekt vil jeg muligvis ønske at lave et interview med dig, som jeg optager på video. Da projektet på nuværende tidspunkt er under udvikling, vil jeg ikke kunne sige med sikkerhed om dette interview i sidste ende vil blive brugt til noget, eller i givet fald til hvad. Derfor vil der også være afsat rigelig tid i forbindelse med din første fotosession.

Lokation

Fotoshoots og optagelser vil finde sted i mit fotostudie, der ligger i Københavns Nordvestkvarter. Der er gode parkeringsmuligheder i området omkring studiet, såvel som nem adgang til offentlig transport.

Kompensation

Da der er tale om et personligt ufinansieret projekt, kan jeg ikke tilbyde mine modeller løn for deltagelse i dette projekt. Hvad jeg dog kan tilbyde er oplevelsen og digitale kopier af de billeder jeg i sidste ende forhåbentlig bruger af dig i det færdige projekt. Du vil også få en enkelt papirkopi af et af dine billeder (efter eget valg).

Du skal, af hensyn til mine muligheder for bl.a. at fremvise billederne på en udstilling eller udgive dem i bogform, være villig til at underskrive en såkaldt frigørelsesattest. Denne skal underskrives inden din fotosession starter.

Anonymitet

Der er ingen grund til at skamme sig over de billeder vi kommer til at lave sammen. Det skal være smukt, tankevækkende, organisk og naturligt. På den anden side er jeg også villig til fuldt og helt at respektere, hvis du ønsker at deltage anonymt i projektet. Jeg vil ikke offentliggøre dit navn i forbindelse med dine billeder, eller projektet generelt, med mindre du giver din tilladelse hertil.

Er projektet alligevel ikke noget for dig?

Så kunne du måske have lyst til at læse om nogle af de andre kunstfotografiske projekter, jeg arbejder med:

Du kan også læse lidt mere om min overordnede tilgang til mine kunstfotografiske projekter her.

Kontakt mig hvis du er interesseret

Hvis du er interesseret i at deltage som model i dette projekt, så har jeg lidt uddybende spørgsmål, jeg skal have svar på, for at kunne vurdere om du er egnet. Udfyld kontaktformularen, så vil jeg kontakte dig.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.