Beskæring af billeder

Henrik DelferPortræt, ProtipLeave a Comment

D3S_0853-Edit

Det nemmeste ville naturligvis være, hvis vi aldrig skød billeder, der – på den ene eller den anden måde – ikke helt blev som vi kunne ønske. Men ind imellem tager vi billeder, der på det pågældende tidspunkt virkede som en god idé, men når vi så kommer hjem og tager billederne nærmere i øjesyn, ser vi, at det alligevel ikke fungerede. I denne artikel vil jeg komme ind på beskæring af billeder, og hvordan det adskiller sig fra komposition.

Billedet herover, er et glimrende eksempel. Selv synes jeg billedet herover fungerer godt. Der er god balance i motivet. En kvadratisk beskæring sjældent er interessant, fordi der mangler spænding. Symmetri fungerer ikke altid når man fotograferer mennesker, men i billedet herover, er dette ikke et problem fordi ansigtet placeres langt ude til den ene side.

Sådan blev billedet dog ikke optager, og det var heller ikke planlagt på den måde. Det oprindelige billede ser du herunder:

crop-sample

Det oprindelige billede fungerede ikke. Det virkede fladt og akavet, poseringen var ikke god, men udtrykket i ansigtet var godt, så jeg førsøgte en alternativ og meget tæt beskæring, og endte med at vende et dårligt billede til et væsentligt mere interessant billede.

D3S_0853

Et andet eksempel på en sådan “løsning” vises herunder:

D3S_0793crop

Et stærkt portræt, der siger en masse – men heller ikke her er der tale om det oprindelige billede. På det ubeskårede billede er der en anden dame med, men hun er dels ude af fokus (jeg måtte skyde vidt åben (blænden så åben som muligt), hvilket betød at dybdeskarpheden var lav, og for det andet ser det ud som om lampen vokser op af hovedet på hende. Det var dog synd at miste det ellers glimrende portræt, så en beskæring løste dette problem. Det oprindelige billede ser du herunder:

D3S_0793fuld

Som man kan se bliver det tydeligvis et bedre billede.

Det er naturligvis nemmest, hvis man kan komponere sine billeder uden behov for efterfølgende beskæring, men det er ikke altid muligt. I den forbindelse er det rart at man kan beskære sine billeder efterfølgende.

At beskære et billede er således ikke det samme som at komponere et billede. Billedkomposition er noget der foregår med kameraet for øjet. Her finder man ud af hvilke elementer der skal være med, hvilken vinkel billedet skal tages fra, og hvor emnet man fotograferer skal være placeret i billedfeltet. Komposition handler på denne måde om at planlægge FØR man fotograferer. Beskæring af billedet er derimod noget man foretager EFTER billedet er taget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *