Kend “den gyldne time”

Henrik DelferFeriebilleder, Protip, RejseLeave a Comment

Solnedgang

Solnedgang

For fotografer er “den gyldne time” tiden lige før og efter solopgang og -nedgang. På dette tidspunkt står solen lavt over horisonten. Her skifter sollyset karakter, og bliver blødere såvel som varmere. Hvis man som fotograf vil finde dette lys, er det derfor vigtigt at kende solopgangs og -nedgangstider, såvel som hvor solen står op og går ned (retningen). Dagens blog, hjælper dig til at finde ud af hvordan.

Midt på dagen er solen en meget hård lyskilde, der kaster hårde og nådesløse skygger – noget vi fotografer ikke bryder os specielt meget om, da lyset ikke er specielt flatterende og meget kontrastfyldt. Årsagen er afstanden til lyskilden (solen) og dens lille udstrækning på himmelen (solen fylder ikke ret meget på himmelbuen).

Men i den gyldne time får hudtoner et særligt skær, lyset bliver blødt og “omslutter” det vi fotograferer på en helt anden måde end midt på dagen. Skyggerne bliver længere, og selv om de bevarer en del af deres kontrast, og dermed egner sig godt til at accentuere (eller forstærke) strukturer, bliver de ikke nødvendigvis hårdere.

I årevis har jeg brugt en Almanak (astronomisk kalender) til at fortælle mig hvornår solen går op eller ned – men hvad en almanak ikke kan fortælle mig, er hvor på horisonten solen står op eller går ned. Det er der nu kommet en meget elegant løsning på med programmet “The Photographer’s Ephemrids” (http://photoephemeris.com/) skrevet af Stephen Trainor (http://stephentrainor.com/). Programmet findes i en gratis-udgave til computeren (Mac, PC og Linux), samt i en betalingsudgave (koster 54 kroner) til iPhone og iPad.

TPE (The Photographer’s Ephemrids) kan ikke så meget andet end hvad man hidtil har kunnet med andre værktøjer og programmer, men hvad der gør dette program særligt velegnet til fotografer, er integrationen med Google Maps.

Hvad kan man så bruge TPE til? Forestil dig du står ved en sø eller vandet midt på dagen og gerne vil vide hvor og hvornår solens står op eller går ned ved denne sø. Det er ganske enkelt. Start TPE på din iPhone, og den bruger GPS’en til at finde din position. Derefter tegner den streger på Google Maps der indikere præcist hvor på horisonten solen vil gå ned og stå op. Den fortæller dig også det præcise tidspunkt. Du kigger dig nu omkring og vurderer at solen vil gå ned bag en bygning – men hvornår skal du komme herud igen, hvis du gerne vil se solen gå ned – lige præcist bag en bestemt gruppe træer? Her kan du søge frem og tilbage i datoerne og finde det tidspunkt på året, hvor solen befinder sig præcist bag de træer du ønsker – og kan så planlægge at vende tilbage på dette tidspunkt.

Men TPE indeholder også en månekalender. Den kan fortælle dig præcist hvornår månen står over et bestemt hus eller en bygning. På samme måde som solop- og solnedgange holder den styr på månen, ikke alene hvornår men også hvor. Programmet fortæller også om det er halvmåne, fuldmåde, eller præcist hvilken fase månen har, så man kan planlægge sine natoptagelser og ikke bliver overrasket over at finde månen et sted på himmelen, hvor man ikke ønsker den skal være til en natoptagelse – eller måske kan planlægge at få den med i sit billede, hvis det er det man ønsker.

Det er muligt at gemme sine favoritter i programmet. På nuværende tidspunkt er der ikke synkronisering mellem desktop-udgaven og iPhone-udgaven, men det er på vej fortæller Stephen.

Der er tale om et program, der kan være særdeles brugbart for landskabsfotografer, byfotografer såvel som fotografer der blot ønsker at få det maksimale ud af den gyldne time. Hvad programmet naturligvis IKKE kan vide er, om der så er skyer for solen, så man alligevel ikke kan se den, men her kan man jo blot kigge ud af vinduet og lytte til vejrudsigten og planlægge sine optagelser derefter.

Men i den gyldne time får hudtoner et særligt skær, lyset bliver blødt og “omslutter” det vi fotograferer på en helt anden måde end midt på dagen. Skyggerne bliver længere, og selv om de bevarer en del af deres kontrast, og dermed egner sig godt til at accentuere (eller forstærke) strukturer, bliver de ikke nødvendigvis hårdere.

Den gyldne time giver en fantastisk gylden glød (deraf navnet) og varme

Den gyldne time giver en fantastisk gylden glød (deraf navnet) og varme

Lyset bliver meget varmere omkring solnedgangstid

I årevis har jeg brugt en Almanak (astronomisk kalender) til at fortælle mig hvornår solen går op eller ned – men hvad en almanak ikke kan fortælle mig, er hvor på horisonten solen står op eller går ned. Det er der nu kommet en meget elegant løsning på med programmet “The Photographer’s Ephemrids” skrevet af Stephen Trainor. Programmet findes i en gratis-udgave til computeren (Mac, PC og Linux), samt i en betalingsudgave (koster – i skrivende stund – 54,- kroner) til iPhone og iPad.

TPE (The Photographer’s Ephemrids) kan ikke så meget andet end hvad man hidtil har kunnet med andre værktøjer og programmer, men hvad der gør dette program særligt velegnet til fotografer, er integrationen med Google Maps.

Programmet "The Photographer's Ephemrids" hjælper dig med at finde den gyldne time

Programmet “The Photographer’s Ephemrids” hjælper dig med at finde den gyldne time

Hvad kan man så bruge TPE til? Forestil dig du står ved en sø eller vandet midt på dagen og gerne vil vide hvor og hvornår solens står op eller går ned ved denne sø. Det er ganske enkelt. Start TPE på din iPhone, og den bruger GPS’en til at finde din position. Derefter tegner den streger på Google Maps der indikere præcist hvor på horisonten solen vil gå ned og stå op. Den fortæller dig også det præcise tidspunkt. Du kigger dig nu omkring og vurderer at solen vil gå ned bag en bygning – men hvornår skal du komme herud igen, hvis du gerne vil se solen gå ned – lige præcist bag en bestemt gruppe træer? Her kan du søge frem og tilbage i datoerne og finde det tidspunkt på året, hvor solen befinder sig præcist bag de træer du ønsker – og kan så planlægge at vende tilbage på dette tidspunkt.

The Photographers Ephemeris

The Photographers Ephemeris til iPhone

Men TPE indeholder også en månekalender. Den kan fortælle dig præcist hvornår månen står over et bestemt hus eller en bygning. På samme måde som solop- og solnedgange holder den styr på månen, ikke alene hvornår men også hvor. Programmet fortæller også om det er halvmåne, fuldmåde, eller præcist hvilken fase månen har, så man kan planlægge sine natoptagelser og ikke bliver overrasket over at finde månen et sted på himmelen, hvor man ikke ønsker den skal være til en natoptagelse – eller måske kan planlægge at få den med i sit billede, hvis det er det man ønsker.

Det er muligt at gemme sine favoritter i programmet. På nuværende tidspunkt er der ikke synkronisering mellem desktop-udgaven og iPhone-udgaven, men det er på vej fortæller Stephen.

Der er tale om et program, der kan være særdeles brugbart for landskabsfotografer, byfotografer såvel som fotografer der blot ønsker at få det maksimale ud af den gyldne time. Hvad programmet naturligvis IKKE kan vide er, om der så er skyer for solen, så man alligevel ikke kan se den, men her kan man jo blot kigge ud af vinduet og lytte til vejrudsigten og planlægge sine optagelser derefter.

Ephemrids (eller efemerider som det hedder på dansk), er en tabel af værdier, der angiver astronomiske objekters placering på himmelbuen på et givent tidspunkt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *