Canon vs. Nikon

Henrik DelferGearLeave a Comment

Foto: Camilo Hernández V.

Foto: Camilo Hernández V.

Folk der står for at skulle købe nyt kamera, spørger mig ofte om, hvilket mærke de skal købe, eller hvilket kameramærke der er bedst. Det er naturligvis ikke et nemt spørgsmål at besvare. For det afhænger helt af, hvad man skal bruge kameraet til og hvordan man vil bruge det. Man vil ikke købe en Ferrari sportsvogn, hvis man skal bruge den til at køre byggematerialer til en byggeplads, og man ville ikke købe en lastvogn, hvis man skal bruge den til at køre sine børn i skole hver morgen.

Først og fremmest gælder grundreglen, at det bedste kamera, er det du har ved hånden. Det giver ikke mening at købe et stort spejlreflekskamera, hvis du ikke gider tage det med, fordi det er for tungt. Dermed har man også svaret på, hvilken type kamera man skal købe, nemlig det der passer til opgaven. Hvad mærket angår, er det lidt sværere – men ikke umuligt, så læs blot videre.

Fotoentusiaster bliver ofte næsten religiøse, når de taler om hvilket kameramærke, der er det bedste. Hvis en bruger i et online forum spørger, hvilket kamera han eller hun skal købe, vil man opleve at fotoentusiasterne hurtigt melder sig på banen med anbefalinger om, at købe det ene eller det andet mærke. Canon og Nikon brugerne hører til blandt de “værste”, og vil med glødende entusiasme kæmpe for at vinde en diskussion om, hvorfor Canon er bedre end Nikon eller omvendt. Måske skyldes det at ønske om at bekræfte sig selv i det valg de har foretaget, måske blot fordi de er glade for det grej de har købt.

Sådan er det ikke for den professionelle fotograf. For ham eller hende er valget af et kamera ikke en kærlighedsaffære, men et valg af arbejdsredskab. Som fotograf vælger man det kameramærke der passer bedst til en selv og den måde man arbejder på. Det handler ikke om megapixels eller funktioner, men om den måde funktionerne vælges og justeres. Ligger kameraet godt i hånden? Er de funktioner man bruger mest nemt tilgængelige? Hvordan er servicemulighederne? Hvad når man er i udlandet på et job? Dette er blot nogle af de spørgsmål der er afgørende for enhver, der tjener penge ved at fotografere.

Det ene år er Nikon foran Canon med et mulehår, det næste er det omvendt. Begge firmaer producerer fremragende kameraer og objektiver. Derfor skal man ikke spørge, hvilket kameramærke der er bedst. Man skal i stedet spørge hvorfor folk valgte det ene kameramærke frem for det andet.

Foto: ePHOTOzine

Foto: ePHOTOzine

Jeg bruger selv Nikon, ikke fordi det er bedre end alle andre mærker, men fordi Nikon passer til mig og min måde at arbejde på. Når jeg her i min blog beskriver konkrete kamerafunktioner, vil jeg derfor ofte forklare hvordan det gøres på et Nikon-kamera. Selv om Canons og Nikons måde at gøre tingene på, afviger en del, burde det ikke være et problem for en, der er bekendt med sit Canon kamera, at “oversætte” det jeg skriver om Nikon til “Canon’sk”.

Nikon forekommer mig at være “fotografens kamera” fordi alting er tilrettelagt logisk og med hensyntagen til den måde fotografer arbejder. Hvis en ny funktion introduceres “smækker” Nikon ikke bare en knap på kameraet til funktionen, de spørger fotografer hvor denne “funktion” bedst placeres på kameraet, det bliver afprøvet – og hvis det virker, er det sådan man gør. Det forekommer mig således, at Canon ofte gør tingene lidt mere besværligt for fotografen. Nogle gange skal man langt ind i en ikke altid logisk menustruktur for at finde en bestemt funktion, det kræver mange tryk på tasterne – hvor hos Nikon, forekommer det jeg bruger oftest, at ligge mere “ved fingerspidserne”.

Naturligvis er denne opfattelse ikke objektiv – for nu har jeg jo vænnet mig til Nikons måde at gøre tingene på, og man kan sikkert også vende sig til Canons måde at gøre tingene – men for mig var det en af årsagerne til jeg endte med at vælge Nikon.

Det er klart, man med et valg af kamera, over årene knytter sig til dette mærke. Dels fordi man bliver vandt med den måde kameraet betjenes, men også fordi man efterhånden for investeret i en større mængde tilbehør, der passer til det kameramærke man nu engang har valgt. Så på den måde er det måske lidt som et ægteskab – det er bare ikke kærligheden men fornuften der er fundamentet for den professionelle fotograf.

Når du læser min blog vil der blive nævnt en masse forskelligt udstyr og grej. Lad mig starte med at sige: Man kan sagtens tage gode billeder uden at investere i dyrt grej. For den professionelle fotograf er der dog en meget afgørende faktor der hedder tid. Fotografen kan naturligvis vente på at dagslyset bliver perfekt til lige præcist det portræt man skal tage for en kunde, men kunden har ikke nødvendigvis tid til at vente, og heller ikke lyst til at betale fotografen for at vente. Derfor medbringer de fleste fotografer selv lyset, når de er ude på en opgave.

I min blog kommer jeg med mange anbefalinger om udstyr. Det er vigtigt for mig at understrege, jeg på ingen måde bliver betalt for at endossere et bestemt produkt, fabrikat eller mærke. Jeg giver dig råd som den ene fotograf til den anden, og jeg forsøger altid at foreslå et billigt (eller i mange tilfælde næsten gratis) alternativ til det dyre professionelle grej. Det er klart at du, hvis du vil gå skridtet videre, og afprøve nogle af de mere avancerede teknikker der nævnes i denne blog, vil være fristet til at købe noget udstyr, der vil gøre det muligt, nemmere eller mindre slidsomt. Jeg vil dog anbefale dig først at bruge det billige (eller næsten gratis) alternativ, til du konstaterer, du reelt kommer til at bruge det grej jeg anbefaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *