Retouchering

Henrik DelferPortræt, RetoucheringLeave a Comment

  • Before-Retouchering 01
    After-Retouchering 01
    Efter Retouchering 01 Før
  • Before-Retoucherin02
    After-Retoucherin02
    Efter Retoucherin02 Før

At retouchere eller ikke retouchere? Det er spørgsmålet. Skal et billede nødvendigvis altid reflektere virkeligheden? Eller må et billede godt få lov at repræsentere os på den måde vi gerne vil eksponere os selv? Hvad er virkeligheden egentlig?

At fotografere betyder oprindeligt “at male med lys”, og som fotograf har vi mange muligheder for at male med lyset. Vi kan placere hovedlyskilden (Key Light) på en måde, så det accentuerer teksturer. Rynker i ansigtet – belyst fra siden med hårdt lys – ser dybere og mere fremtrædende ud, fordi rynkerne fyldes med skygge. Det samme ansigt – belyst mere forfra og med blødt lys – vil ikke blive fyldt med skygger, og rynkerne vil derfor forekomme mindre fremtrædende. Det billede vi tager som fotografer, er altså nøjagtigt som kameraet ser det, men den måde vi lægger lyset, kan medvirke at ansigtstræk eller rynker bliver mere eller mindre synlige.

De færreste har problemer med at bruge lys, sminke og påklædning, så de fremtræder bedst muligt på de billeder der tages. Lang flere har problemer med at retouchere et billede EFTER det er taget.

I eksemplet herover, har jeg retoucheret billedet, EFTER det er taget. På det oprindelige billede (billede 1), var der ikke brugt makeup på huden, og lyset var ikke specielt flatterende. I det retoucherede billede (billede 2) har jeg korrigeret for lyset og fjernet lidt rynker i Photoshop. De efterfølgende to billeder (klik på pilene under billedet for at vælge det andet sæt billeder) er det samme billede, beskåret til 100%, så man kan tage ændringen nærmere i øjesyn.

Spørgsmålet er derfor: Er det i orden at retouchere portrætter eller er det at “snyde”? Er det i orden at bruge make-up og pænt sat hår, eller er det også at “snyde”? Hvad mener du? Kommenter gerne herunder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *