Vær din egen kritiker

Henrik DelferProtipLeave a Comment

Som fotograf bliver det “bedst”, når man er ærlig og villig til at åbne sig op. Fotograferer man mennesker, indgår man en stiltiende aftale med den man fotograferer: “Jeg er åben og ærlig med det jeg laver, derfor kan du også trygt være åben og ærlig”. Men når vi åbner op, bliver vi også sårbare. Et billede fortæller: “Dette er det bedste jeg kan præstere på nuværende tidspunkt. Det er åbent og ærligt, og det er hvad jeg står for og leverer”. Men når vi modtager kritik (positiv såvel som negativ) for vore billeder, bliver vi sårbare. Vi står pludseligt “nøgne” og har ikke rigtigt noget vi kan gemme os bag. Bevares, mange forsøger med en masse undskyldninger, men vi skal huske på, at selv om et enkelt billede er “statisk”, så er det aldrig et udtryk for hvad du kan – nærmere hvor du er på vej hen. Er du god til at kritisere dine egne billeder? Hvordan håndterer du andres kritik af dine billeder?

At kritisere andres billeder, og lytte til andres kritik af ens egne billeder – ja det er aldrig nemt.

Jay Maisels – en kendt fotograf og ægte New Yorker – afholder i løbet af året en række ugelange workshops i New York, og den mand (Jay) er ganske enkelt forunderlig. Ikke alene er han en fantastisk fotograf, han har også noget at dele ud af.

Hans kritik er iskold, for som han skrev i en artikel jeg læste for mange år siden: “Who needs another idiot to say ‘Great picture’, when what you really need is a kick in the butt to do better?”

Næste år MÅ jeg ganske enkelt afsted på en hel uges kursus med Jay.

Forleden læste jeg så et par af Jay Maisels tørre og meget lakoniske kommentarer, der er kendt for at falde, under hans kurser i New York. Udover at være hylende morsomme, så er det også gode råd, som jeg bestemt kunne lære meget af. Jeg tillader mig at oversætte fra engelsk til dansk…

Klassisk Jay kritik… “Jeg tror egentlig du var skide ligeglad med dette billede da du skød det, for du får ikke mig til at interessere mig en skid for billedet nu”

Klassisk Jay kommentar… til nogen der tydeligvis var sat fast med velcro til deres fotostativ, og skød en ekstraordinær stor mængde billeder fra nøjagtigt den samme position. “Flyt røven”. Man må antage at kameraet følger med den.

En anden klassisk Jay kommentar faldt ved en workshop i Wyoming. En deltagers billede af en elg, der var ved at skifte pels, med pelsen hængene i laser, der fik en til at tænke på tæppet fra et billigt, gammelt og nedslidt motel, var oppe på skærmen, og fik en fra workshoppen til at udtrykke et højlydt “åårhhhhhhhh”. Jay kigger derover og siger: “Der fødes sgu idioter hvert eneste minut” (There’s a sucker born every minute).

Klassisk Jay kommentar: “Rent fotografisk er fejl en form for fremgang”

Endnu an klassisk Jay kommentar… om efterredigering af farver i en computer, for eksempel de infarrøde farver træer har: “Jeg vil hellere vente på efterårets komme”

I løbet af foråret var Joe McNally også på et kursus hos Jay og fik kærligheden at føle, da han skød en serie billeder fra det samme sted: “Sådan skal det gøres McNally. Fed variation. Var dine skide fødder naglet fast til jorden?”

Jay Maisel har tilsyneladende masser af gode råd på hans kurser. Et af de mere åbenlyse er: “Hav altid et kamera med dig. Det er svært at tage billeder uden”. Det er naturligvis himmelråbende logisk selv for burhøns… sagen er bare… Jay ville ikke engang gå i Netto uden et kamera. Han lever og ånder for fotografiet, han er HUDLØST ærlig når han kritiserer andres billeder.

En sidste kassiker fra Jay Maisel: En fyr kommer til ham med en hel kasse af billeder fra Slot Canyon (i Arizona). Første billeder bliver vist, og Jay siger: “Det er pænt. Men faktisk tror jeg ikke du udfordrer dig selv med at skyde alle disse billeder, for jeg tror aldrig jeg har set et dårligt billede af Slot Canyon”. Det anden billede bliver vist for Jay og han siger, “Ved nærmere eftertanke…”

Hvordan har DU det med kritik af dine billeder? Jeg selv har det godt med kritik, for jeg kan som regel bruge kommentarerne til noget. Jeg vil gerne udfordres… vil gerne prøve at strække mig selv ud over det punkt, hvor jeg føler jeg er komfortabel. Det eneste jeg håber på, er at folk vil være specifikke.

Den venlige og velmente kommentar ‘Fedt billede makker’, der smides rundt på nettet oftere end de fleste skifter underbukser, er da meget hyggelig og rar. Men nogle gange stinker vore billeder bare, og det har vi også brug for at høre.

Men man skal også lære at lytte til de rigtige personer. For der findes mange såkaldte “pixel peepers” derude. Folk der analyserer pixels men glemmer at kigge på hele billedet.

På billedet herunder, kan jeg finde mindst 20 ting der er galt (sådan rent teknisk), men alligevel fungerer billedet. Teknisk er det langt fra perfekt, men det fortæller en historie – og det er i virkeligheden vigtigere end alt det tekniske. At fotografere skal – på trods af denne digitale tidsalder vi lever i – stadig forblive en organisk process, vi kan fordybe os i, netop fordi sjælen stadig er med i det vi laver.

Der er masser af tekniske ting galt med dette billede, men alligevel "holder det"

Der er masser af tekniske detaljer galt med dette billede, men alligevel “holder det”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *