iPad 2 for fotografer

Henrik DelferGearLeave a Comment

ipad2

Jeg har nu haft lejlighed til at bruge min ny anskaffede iPad 2 i nogen tid. Allerede før beslutningen om, at jeg skulle have en iPad, brugte jeg en del tid på at undersøge, hvad andre fotografer bruger dem til. Jeg var ikke interesseret i blot at få endnu en “dims” at slæbe rundt på, så hvis den skulle anskaffes, så skulle det være fordi det giver mening. Den skulle med andre ord bidrage til at gøre min hverdag nemmere, ikke blot gøre min taske tungere, end den er i forvejen.

Hvis du går og overvejer om du skulle anskaffe dig en iPad, så er der nogle ting man gøre sig klart, allerede inden man bestiller den. Den kommer ikke til at erstatte din computer, og den kommer heller ikke til at erstatte din mobiltelefon. Hvad den muligvis kan spare dig for, er behovet for at slæbe rundt på en porteføljemappe, og så kan den muligvis give dig nogle muligheder du ikke tidligere har haft.

Du skal også være forberedt på at bruge lidt penge på at købe et par (efter min mening) uundværlige Apps. Der findes titusindvis af gratis apps, men de er ikke alle lige anvendelige. Omvendt findes der også mange dyre apps, der for relativt få penge (6, 12 og 18 kroner), kan gøre livet lidt lettere og lidt mere interessant. Og så er der et par apps, der ganske vist er lidt dyrere, men som også tilbyder så meget mere.

I vore dage, hvor sociale medier er blevet centrale i mange menneskers liv, er det rart med redskaber, der kan reducere mængden af tid man bruger på sociale medier, men som samtidig øger udbyttet. Ligeledes er det rart med værktøjer, der kan gøre vort arbejde nemmere, og redskaber der kan hjælpe os til at blive lidt mere effektive i vort arbejde. Hvad man har brug for, og hvad der er godt, afhænger naturligvis af den enkelte, men jeg vil i det efterfølgende fortælle om, hvad jeg bruger og hvorfor, og måske dette kan være med til at give dig nogle gode idéer til, hvordan du kunne anvende et redskab som en iPad i din dagligdag.

01_lighttrack_540x405

The Photographer Ephemerids (TPE) eller LightTrac er begge programmer, der grundlæggende kan det samme, nemlig fortælle dig hvor solen og månen præcist dukker op eller forsvinder bag horisonten, præcist hvad tid det sker, og på enhver given position. Jeg har tidligere været glad for TPE, men jeg er nu blevet lidt mere begejstret for LightTrac, fordi denne App også kan fortælle HVOR solens vil stå på himlen på et givent tidspunkt af dagen. Dette indikeres på et kort, satelit-billede eller hybrid. Hvis jeg f.eks. kunne tænke mig at fotografere en solopgang ved Vesborg Fyr på Samsø, kan jeg finde ud af PRÆCIST hvor jeg skal stå, og på hvilket tidspunkt, for at fange solen stige op direkte bag fyrtårnets glas (hvis det ellers er skyfrit). Skal jeg fotografere et bryllup, kan jeg længe forinden finde ud af præcist hvor solen står den pågældende lørdag klokken 14:00.

02_portfolio_540x405

Portfolio for iPad er efter min opfattelse det bedste program til at vise en portefølje af billeder. Ikke alene er det nemt at konfigurere, det er også nemt at tilpasse, så det ser ud præcist som man gerne vil have det.

ShutterSnitch er et fantastisk værktøj for enhver, der gerne vil overføre billeder trådløst fra deres kamera direkte til deres iPad. Sammen med et EyeFi-kort eller (for Nikons vedkommende) end WT-4 trådløs sender, kan man konfigurere sit kamera til at sende billederne direkte til den FTP-server, der er indbygget i ShutterSnitch. Fra man tager et billede, til det vises på ens iPad går der ca. et sekund. ShutterSnitch kan også konfigureres til at give lyd fra sig, hvis et billede opfylder bestemt kriterier (f.eks. udbrændte højlys), og det bliver derved muligt for andre at følge med i en shoot.

Tilslutter man en storskærm, et TV eller en projektor til sin iPad, kan mange følge med. Det er måske ikke så elegant en løsning som PhaseONEs Capture One Pro, med deres Capture Pilot, for her kan man tilslutte adskillige iPads eller iPhones, og man behøver heller ikke køre trådløst, men kan sagtens arbejde teathered til en bærbar computer. Men det giver en større grad af fleksibilitet i forhold til antallet af trådløse enheder, der kan kigge med. Hvorfor så gå alt det “ballade” igennem? Fordi det alt andet lige, er nemmere at se et fotografi på en større skærm 🙂

03_strobox_540x540

Strobox er endnu kun udviklet til iPhones, og selv om interfacet ser lidt “chunky” ud på en iPad, så er det stadig et glimrende program til at lave lys-diagrammer.

04_moodboard_540x405

Moodboard Pro er et fænomenalt værktøj til hurtigt at lave visualisering af en idé til en fotoshoot. Man kan nemt lave paletter af farver, klippe ting fra nettet eller blandt ens egne billeder og for den sags skyld inddrage et lysdiagram fra Strobox.

Adobe Ideas er en sketchpad, der kan bruges til hurtigt at skitsere ideer, eller til at lave annoteringer på billeder, samt til andre opgaver, hvor du har brug for at kombinere forskellige idéer, billeder, tekst, farver og grafiske elementer. Programmet er mere “avanceret” end Moodboard Pro, og derfor heller ikke så nemt at betjene som Moodboard Pro. Til gengæld kan man lidt mere med Adobe Ideas.

05_camerabag_540x405

CameraBag for iPad, er et helt kapitel for sig selv. Med Apples Camera Connector Kit er det muligt for mig til at tilslutte mit kamera direkte til min iPad, og overføre billederne til denne i RAW-format.

CameraBag kan du efterfølgende bruge som fotofilter i efterbehandlingen, og vise en idé, sende den via mail eller uploade den til online tjenester.

06_filterstorm_540x405

Filterstorm Pro er lidt det samme, men er lidt mere “seriøs” i sin måde at bearbejde billederne på. Det er også en af de lidt dyrere apps, men for folk på farten, der måske gerne vil prøve nogle ting af, mens der er på location, og som ikke har en stor computer med – så er Filterstorm Pro perfekt. Man kan på mange måder gøre det meste af det man også kan gøre i Lightroom. Man kan arbejde med curves og filtre, og kan fra sin iPad direkte uploade sine billeder til flickr eller sin dropbox.

10easyrelease_540x720

Easy Release er (efter min mening) en af de apps, enhver fotograf bør have. Formålet er at kunne lave frigørelsesattester (de såkaldte “model releases” eller “property releases”), der rent juridisk er nødvendige, hvis man vil sælge sine billeder. Den frigørelsesattest der produceres ud fra Easy Release accepteres af Gett og de fleste andre stock-agencies og billedbureauer, og er aldeles uundværlige. Den færdige frigørelsesattest, genereres som PDF og kan sendes til både model, fotograf og eventuel ejendomsretshaver, direkte fra ens iPad. Ganske enkelt genialt.

07_dropbox_540x405

Dropbox er en ganske gratis App, der er aldeles uundværlig. To Gb dataplads på en central server (eller sky), der automatisk synkroniseres mellem ALLE dine computere. Stationær, bærbar, iPad eller iPhone… læg en fil i Dropbox, og den er med det samme synlig på alle de andre computere eller enheder. Jeg bruger bl.a. Dropbox til at gemme kopier af rejsedokumenter, kopier af alle mine manualer (til kameraer, objektiver, blitzenheder, etc.), så jeg slipper for at slæbe rundt på papirudgaver af mine manualer.

13_digitalphotographer_540x720

Så er der naturligvis muligheden for at abonnere på digitale udgaver af forskellige foto-relevante magasiner. Jeg har valgt at abonnere på tre forskellige. Shutterbug er det største amerikanske fotomagasin for professionelle fotografer. Desværre er Shutterbug i virkeligheden ikke andet end en PDF-version af deres trykte magasin, men fordelen er naturligvis at man kan have flere års magasiner liggende på sin iPad, og dermed nemt kan gå tilbage til tidligere artikler, der på den måde blive en slags opslagsværk. Popular Photography laver en særlig “+” udgave af deres magasin, der indeholder en del interaktivt indhold, og sidst men ikke mindst er der det engelske magasin Digital Photographer, der med en PDF-version af deres trykte magasin, lægger sig på et niveau, der starter ved den seriøse amatørfotograf eller semiprofessionelle fotograf og opefter. Alle tre er magasiner jeg kan anbefale.

11_life_540x405

Life, der ikke udgives længere, har lavet en gratis App med alle de billeder, der har trykt igennem årene. Der er tale om en App med stor historisk værdi, og som kan være en god inspirationskilde for fotografer. Mange af de ikoniske nyhedsbilleder vi har set igennem årene, er at finde her. “The Guardian Eyewitness“har også en gratis App med billeder, og den er måske lidt mere opdateret, da dette blad stadig trykkes. Et andet magasin der er værd at nævne, hvis man er ude efter inspiration til meget nutidige billeder, der bruges indenfor mode og som er meget trendy er bladende “Interview Magazine“. Det første nummer er gratis, og herefter kan kommende numre købes.

Skal man søge inspiration i forbindelse med rejsefotografering, kan “Fotopedia Heritage” måske være svaret.

Sidst men ikke mindst vil jeg nævne et par Apps, der ikke decideret har noget med fotografi at gøre, men som jeg er blevet meget glad for:

Early Edition er en App, der viser forskellige RSS-feeds som en avis man kan bladre igennem. Det er faktisk en morsom måde at læse nyheder på, og eftersom man selv kan sammensætte sine egne RSS-feeds, kan man også lave en rent dansk udgave med nyheder fra f.eks. ingeniøren, computerworld og Berlingske (hvis det lige er disse tre kilder man gerne vil bruge.

Flipboard handler lidt om det samme, men i stedet for RSS-feeds, tager den informationer fra f.eks. Facebook, Twitter eller Flickr, og også hér kam man selv konfigurere de feeds man ønsker. Man kan lave en avis med forskellige sektioner, og tilføje sin egen. Ganske cool!

Hvad er så min konklusion? Er en iPad uundværlig for en fotograf? Måske ikke, men den kan blive et værdifuldt værktøj, og er allerede blevet det for mig. Hvis du i forvejen har en iPhone 4 kan du spare dig at købe en iPad med 3G netværk. På din iPhone 4 kan dele sin egen G3 netforbindelse via WiFi (Internetdeling). Du kan med andre ord bruge din iPhones G3 netværksdækning fra din iPad – bare vær opmærksom på at du skal have dig en godt abonnement med en fornuftig dataordning, ellers kand et hurtigt blive dyrt. Skal du købe en iPad, så sæt penge af til 64 Gb udgaven, lidt penge til Apps, et EyeFi-kort, et Camera Connector Kit samt et cover (Apple laver et fedt cover, der også kan bruges til at skråtstille din iPad på et bord). Jeg tror ikke du vil fortryde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *