Studiekursus

Henrik DelferKursus, Portræt, ProtipLeave a Comment

Min gode ven Brian og hans kammerat Thomas har anskaffet sig et lokale, de kan bruge som fotostudie. Efter at have brugt nogle uger i deres nye studie, hvor de ikke rigtigt følte de kom nogen vegne, ringede de til mig og spurgte, om de kunne booke mig til at give dem lidt inspiration, ideer, lidt teknisk baggrundsviden… sådan et generelt kursus i studiearbejde, og det var jeg da frisk på – også selv om jeg BESTEMT ikke føler jeg er den bedst kvalificerede til at give den slags. Når alt kommer til alt, er det at fotografere mennesker jo også ret nyt for mig.

20110613-Elida-00002

Dagen startede klokken 9, og vi brugte de første tre timer til at snakke teknik, og få lagt fundamentet. Brian og Thomas havde booket en model og en makeup artist/hår stylist – så vi havde lidt at arbejde med, og de dukkede op klokken 12:30.

Jeg besluttede mig for, vi skulle holde det hele relativt simpelt. Udgangspunktet var, at vi skulle arbejde lidt med lighting ratios (altså forholdet mellem forskellige lyskilder), poseringsteknik, kommunikation med modellen, hvordan man hurtigt kunne lave 4-5 forskellige typer billeder på relativt kort tid. Det handler kort og godt om at lave et setup med lyset, og derefter at flytte sig selv (fotografen) i stedet for model og lys. På den måde kan man udnytte den samme lyssætning, til at lave en række forskellige billeder, og slipper for at starte forfra, hver eneste gang.

Når man arbejder i et fotostudie, gør man det for at sikre ABSOLUT kontrol over alle variabler, hvad angår lyset, og derfor bruger man også lidt mere tid på at sikre at lyset står de rigtige steder. Bl.a. vil man oftest gerne have et godt catchlight (glimt) i øjnene. Man søger også at undgå, at huden bliver for blank, at lyset har den rigtige “hårdhed” (ses i grænsen mellem lys og skygge), og man kan meget nemt bruge et par timer på bare at lave et enkelt billede.

Men som nævnt er min arbejdsform i stedet at lave lidt forskellige billeder på samme tid, og gøre det ved at lave en lyssætning, der – med små justeringer – fungerer fra flere forskellige vinkler.

Kl. 12:30 ankom model (Elida) og MUA (Micha), som gik i gang med at lægge en meget let makeup. Billederne skulle ikke “bruges” til noget som sådan, andet end at vurdere det rent tekniske omkring lys og posering, så der var ingen grund til at lægge en tung og dramatisk makeup. Brian og Thomas ville dog også gerne lave nogle billeder som Elida og Micha kunne have glæde af, hvilket jo også er vigtigt at tænke på.

20110613-Elida-00193-Edit-2-Edit

De følgende 6-7 timer blev så brugt på at lave 5-6 forskellige billeder. Det er klart at der blevet trykket flere gange på kameraets udløser, men slutresultatet – vi sigtede efter – var 5-6 gode billeder. Jeg startede med at foreslå en posering, og jeg skød lyset ind, mens jeg fortalte, hvad jeg gjorde og hvorfor. I den forbindelse blev der skudt et par billeder, og herefter kom Brian og Thomas på banen, og fik selv lejlighed til at skyde en stribe billeder og arbejde med modellen, alt imens jeg nøje fulgte deres arbejde, og hele tiden foreslog ændringer, eller ting de skulle være opmærksomme på. Når vi følte mulighederne i en given posering og lyssætning var udtømt, overtog jeg igen, ændrede posering og lyssætning, skød lyset ind, lavede et par hurtige billeder, og så kom Brian og Thomas igen på banen.

Dette gentog vi 5-6 gange, og det var tydeligt at begge fotografer, model og MUA følte de fik meget ud af vores tid sammen.

20110613-Elida-00139-Edit-2

Der er nemlig meget mere involveret i at tage et godt billede, en et kamera og lidt lys. Kommunikation med model, assistent, MUA, stylist, frisør, etc., er også væsentlig. Man finder hurtigt ud af hvor vigtigt det er at have øje for alle detaljer. Vinklen på en arm i forhold til et ben, måden hånden holdes, hovedets drejning… er kun nogle få blandt mange af de detaljer man skal have for øje – og vi brugte tid på at snakke om “momentet” i en posering. Dels det sted i en bevægelse der bedst formidler bevægelsen, men også at en opstilling af krop og lemmer skal virke naturlig… også selv om den jo ret beset er kunstig.

Vi sluttede omkring klokken 8 om aftenen, men kunne sagtens have brugt et par dage mere. Jeg blev glad da jeg et par dage senere modtog følgende besked fra Brian det opsummerer deres oplevelse af dagen:

“Hej Henrik. Først vil jeg starte med at sige tak, på Thomas’ og mine vegne. Det var en fantastisk lærerig dag. Du aner slet ikke hvor stor en oplevelse og øjenåbner det har været, at have en så kompetent person/fotograf ved sin side der øser ud af al sin viden og ideer til os. Det var simpelt hen en fantastisk dag.

Du var jo nærmest utrættelig og ja lige meget hvad vi stillede af underlige og mystiske spørgsmål, havde du et kompetent og forståeligt svar parat, så selv vi kunne forstå hvad du mente. Selv om vi har et stykke vej til at nå dit niveau, har du bestemt givet os troen på – og selvtilliden til at fortsatte med at udforske denne fantastiske fotoverden, som betyder så meget for dig, det kan man tydeligt mærke. Du brænder virkelig for hver en detalje.

Fantastisk med sådan et arrangement med en, som skal lære fra sig.

Jeg vil til sidst på det kraftigste opfordre dig til, at undervise andre fotografer. Med dit tydelige sprog kan du formidle selv komplicerede problemstillinger, og jeg er 100 % sikker på, rigtig mange vil kunne drage nytte af det du kan lære dem. Igen tusinde tak for en fantastisk dag, mvh Brian”

De billeder jeg har inkluderet her på siden er alle taget af mig selv i løbet af dagen (med undtagelse, naturligvis, af de billeder hvor jeg selv er med på – dem har Brian taget og tilladt mig at vise her på siden). Brian og Thomas har begge taget tilsvarende billeder med deres egne kameraer – og det BØR være målet med en sådan kursusdag: At man selv oplever man lærer noget og får billeder med hjem der viser hvad man har lært.

Tak til Brian, Thomas, Elida, Micah og Daniel – det var en fornøjelse, jeg håber vi kan gentage.

Jeg går lige nu og arbejder lidt med tanken om at lave et par mere generelle kurser. Har du forslag til, hvad de skulle handle om, er du velkommen til at kontakte mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *