Nikon 1

Henrik DelferGearLeave a Comment

X0810+4lenses_1600

Som fotograf er det sjovt nok ikke så afgørende om man står med det seneste og nyeste kamera i hånden når man laver billeder. Vi ved jo, glasset (objektivet) er langt vigtigere end kamerahuset, og at personen med kameraet i hånden, er langt vigtigere end både kamerahus og glas. Det betyder naturligvis ikke, at vi ikke følger med, og glæder os, når vi ved tiden nærmer sig for annoncering af nyt grej. Får vi nye muligheder med det nye kamerahus eller objektiv? Kan vi gøre ting nemmere og hurtigere end hidtil? Derfor går de fleste fotografer nok også med en smule spænding og venter annonceringen af Nikons næste generation af et kamerahus for professionelle fotografer. Typisk annoncerer Nikon en ny generation af deres professionelle kamerahuse hvert andet år, og nu er det 2 år siden D3s kom på markedet. Kommer der et D4-hus?

nikon_1_J1_couleur

Mange følger med i rygterne på nettet, og der gik meget vedholdende rygter om, d. 24. august skulle være “dagen” – hvilken gave… at Nikon skulle annoncere et ny fullframe professionelt kamerahus, lige på min fødselsdag. Det viste sig ikke at ske. I stedet blev et par nye kompaktkameraer annonceret. Mon ikke vi var mange der sad med næsen trykket fast mod computermonitoren, og måtte gå skuffet i seng den aften?

Nikkor-pour-Nikon-J1-et-V1

Så blev nye datoer nævnt, og de kom fra “rygtebørsens” hovedsæde (nikonrumors.com). Der skulle komme en NY annoncering i september…

Nikon 1 kom til verden d. 21. september 2011

Nikon 1 kom til verden d. 21. september 2011

Nikon har for længe siden talt om at ville lave et spejlløst kamera. Essentielt var der tale om en hybrid mellem et spejlreflekskamera og et kompaktkamera, mulighed for at udskifte objektivet (det hedder “objektiv”, ikke linse. Linser er noget man køber hos bageren).

Nikon 1 blev annonceret d. 21. september. Der var nok mange der stadig havde håbet på et pro fullframe-hus, men sådan skulle det ikke blive. I stedet fik vi Nikon 1, der bestemt ikke er uinteressant som kamera betragtet. Nikon skriver selv om det nye kamera:

 • Et hurtigt, intelligent og bærbart kamerasystem. Med et særligt udvalg af kompakte udskiftelige 1 NIKKOR-objektiver og systemtilbehør.
 • Klar 1.400.000 punkters elektronisk søger: smart pakket ind i det kompakte kamerahus. Giver en klar, stabil visning og 100% søgerdækning og dermed skarp, rolig optagelse – selv i kraftigt sollys. Kameraet mærker automatisk, at du bruger søgeren, og slukker LCD-skærmen.
 • CMOS-billedsensor i CX-format: giver den ideelle balance mellem systemstørrelse, hastighed, lysfølsomhed, opløsning og dybdeskarphed. Giver en overlegen farvegengivelse, 100-6400 (udvidet) ISO, RAW-optagelse og en opløsning på 10,1 megapixel. Har et system til reduktion af støv, så der opnås pletfri billeder.
 • EXPEED 3-billedprocessor: skabt til at give en hastighed og ydelse uden sidestykke i enhver situation. Udstyret med to effektive systemer, der kan behandle billeder ved hele 600 megapixel i sekundet. Har overlegen støjreduktion og gør det muligt at anvende kameraets banebrydende optageindstillinger.
 • Revolutionerende autofokussystem: skifter omgående mellem 73-punkters fasedetekteret AF-system og 135-punkters kontrastbaseret AF-system, som giver skarpe videoer og stillbilleder i alle situationer. Med fasedetekteret AF, som er tilgængelig under videooptagelse, holder du skarpt fokus på begivenhederne – hver gang.
 • Lynhurtig kontinuerlig optagelse: holder fokus på motivet, mens du optager begivenhederne. Giver dig mulighed for at tage billeder i høj opløsning med op til 60 bps med fast AF-punkt og op til 10 bps med Adaptiv AF*3.
 • Snapshot med video: få liv i dine stillbilleder med ét klik. Udnyt kameraets behandlingshastighed til at optage en slowmotionvideo og et stillbillede samtidigt. I samme øjeblik, du har taget billedet, kombineres de to, så der skabes et “levende billede” – så øjeblikket fastholdes som aldrig før.
 • Smart-billedvælger: får altid den bedste optagelse. Anvender en teknologi, som fungerer inden optagelsen startes, så der optages 20 billeder i høj opløsning, før og efter udløserknappen slippes. Gemmer de fem bedste billeder, som du kan vælge imellem. Billederne anbefales på basis af ansigtsudtryk, komposition og fokus.
 • Avanceret videooptagelse: tager billeder i høj opløsning*1, mens du optager video eller optager i ekstrem slowmotion. Du kan optage video i fuld HD ved 60 og 30 bps, og fasedetekteret AF, som hurtigt fokuserer på bevægelse, er tilgængelig under optagelse. Mulighed for billedhastigheder på 60i, 60p og 30p.
 • Få total kontrol: med indstillinger for eksponering (P/S/A/M) og adgangskontrol, der gør det muligt at styre blændeåbning og lukkertid, som selv erfarne fotografer kan glæde sig til. En række Picture Controls, der gør det muligt at justere stillbilledernes eller videoernes udseende og stemning, før du begynder at optage.
 • Smart design: et kraftigt, men alligevel let kamerahus, der fås i ikonisk sort eller hvid, med forstærkede dele af magnesiumlegering. Kompakt og bærbart med en 7,5 cm (3″), 920.000 punkters LCD-skærm med stor synsvinkel og beskyttelsesglas.
 • Udskiftelige 1 NIKKOR-objektiver: serien af 1 NIKKOR-objektiver dækker praktisk talt alle typer motiv og er alle optimeret til videooptagelse. De kan prale af et kompakt design, som gør dem utroligt bærbare.
 • Fatningsadapter FT1: monteres på kameraets 1-fatning, så du kan bruge et vilkårligt NIKKOR-spejlrefleksobjektiv. Og hvis du bruger AF-S- og AF-I NIKKOR-objektiver, kan du stadig bruge det utrolige Nikon 1-autofokussystem*2.
 • Multi-tilbehørsport: udvider dine optagemuligheder yderligere. Den kompakte SB-N5 Speedlight-flash kan drejes lodret eller vandret, så lyset kastes tilbage fra loft eller vægge. Den lille GP-N100 GPS-enhed er fantastisk til at tagge billederne de steder, hvor de bliver optaget.
 • Nikon 1 Short Movie Creator: opretter automatisk korte videoer af stillbilleder og videooptagelser. Utrolig brugervenligt og bevarer kvaliteten af hvert enkelt billede i optagelsen. Videoer kan være op til 30 minutter lange, og der er en række stilarter at vælge imellem.

Med andre ord: Det nye Nikon 1 indeholder en række innovative fornyelser, der nok skal gøre kameraet populært – og jeg er ikke i tvivl om, jeg selv vil have mig et Nikon 1.

35

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *