Det bedste kamera

Henrik DelferGear, RejseLeave a Comment

… er det du har med dig! Du kan have verdens dyreste spejlreflekskamera, med de dyreste objektiver i den størst tænkelige fototaske. Men hvis du ikke har det med dig, er det ikke et godt kamera. Udsagnet “Det bedste kamera, er det du har med dig!” er også titlen på en bog (skrevet af Chase Jarvis), om brugen af en smartphones som kamera. Som fotograf er det dog svært at leve med al den automatik (eller mangel på kontrol) man er underlagt med en iPhone, så jeg satte mig for at finde et alternativ.

X100S_Front_LR_hires

Et kamera der var lige så nemt at have med i lommen som en iPhone, men som gave mig den samme grad af kontrol, jeg har med mit professionelle Nikon DSLR. Findes et sådant kamera?

Hvis man kigger på hylden hos sin lokale kamerapusher, læser fotomagasiner og annoncer, er der ingen tvivl. Der findes en sand myriade af kameraer, der i en relativ lille “indpakning” lover fantastiske billeder, uden skelen til det faktum, at det ikke er kameraet, der tager billedet, men fotografen der holder kameraet i hånden, og trykker på udløseren.

De sidste år har en række producenter alle været fremme med nye kompaktkameraer. Samsung, Ricoh, Pentax, Olympus, Sony, Fujifilm, Canon, Nikon, Leica og mange flere, har alle introduceret kompaktkameraer. Alle har de mere end én løsning. Dels findes der de deciderede kompaktkameraer med fast objektiv, der findes også de såkaldte spejlløse kamerasystemer med udskiftelige objektiver. Der er kameraer til enhver pengepung og det kan forekomme aldeles uoverskueligt at begive sig ud i at træffe et informeret valg.

Fujifilm gjorde en fornem entre på markedet, da de for nogle år siden annoncerede deres Fiju X100 kompaktkamera. Med sit retroudseende (børstet aluminiumstop med faux læderindsatser) vagte det mange fotoentusiaster og fotografers interesse, og de mange tekniske “særheder” til trods, vandt dette kamera en stor skare af begejstrede brugere.

Det der kendetegnede dette kamera var den – for denne type kameraer – relativt store APS-C sensor, der svarer til den sensor-størrelse man ser i mange DSLR-kameraer i mellemklassen, og som gør det muligt at skabe den type billeder, der har en lav dybdeskarphed, der bruges kreativt til at lede beskuerens fokus hen på den del af billedet, man – som fotograf – ønsker, skal have opmærksomhed.

X100S_Back_B4_hires

Et nyt kamera til mig

Jeg har længe været på udkig efter et kompaktkamera jeg kunne bruge privat. Jeg orker ikke altid at slæbe den store fototaske med, når jeg skal til fest, på en miniferie, eller ud og gå en tur i byen. I sådanne situationer vælger jeg ofte, at lade mit store professionelle kamera blive, og nøjes i stedet med min iPhone. Men selv om jeg sagtens kan tage glimrende billeder med min iPhone, render jeg konstant ind i de begrænsninger jeg er under, når jeg skal lave billeder med denne; mest af alt, at jeg ingen kontrol har over eksponering, men også at sensoren er SÅ lille, at alting grundlæggende er i fokus.

Det første skridt i processen med at vælge et kamera, må være at afklare, hvad jeg skulle bruge kameraet til, og hvad kameraet skal kunne. Mine krav var ret specifikke:

 • Det skulle være et kamera, jeg ikke skulle “overveje” om jeg gad slæbe med. Som udgangspunkt et kamera jeg ALTID vil have med mig. Det skulle være et kamera jeg kunne bruge til…
  • Gadefotografering og dermed et kamera der ikke så ud af meget, og ikke virkede intimiderende på mennesker jeg fotograferer på gaden.
  • Events og fester
  • På ferier og rent privat
  • Til diverse “bag tæppet” optagelser, og i andre situationer, hvor jeg har behov for at “dokumentere”
  • Et kamera der kunne udfordre min kreativitet, ikke et kamera der skulle gøre mig magelig.
 • Hvad de tekniske krav angik:
  • Et kamera der ikke fyldte- eller vejede en masse.
  • Et kamera, hvor man ikke kunne få en urskov af tilbehør, det i sidste ende ville betyde at jeg alligevel skulle have en taske (om end mindre end til et DSLR) med, når jeg skulle lave billeder.
  • Et kamera med en fast brændvidde på 35mm (og fast objektiv).
  • En god størrelse sensor (APS-C)
  • God ISO-rækkevidde (ideelt den samme som med mit Nikon D4)
  • God og præcis autofokus
  • Indbygget søger, så jeg ikke skulle stå med kameraet i udstrakte arme, når jeg skulle fotografere.

Efter et stykke tid kigget på, hvad der findes på markedet, talt med andre fotografer, læst et hav af anmeldelser, og kigget på flere tusinde billeder, fik jeg reduceret listen over kameraer der kunne komme på tale.

Økonomi

Økonomien måtte ikke være det mest afgørende punkt i beslutningsprocessen. Jeg var ikke parat til at ofre prisen for et Leica M med tilhørende 35 mm Summicron objektiv (til en samlet pris på 55.000,- kr. plus moms), men jeg var heller ikke interesseret i at gå på kompromis, bare for at få mig et billigt kamera.

Jeg kiggede længe på mulighederne for at finde et godt kamera med en fullframe 35mm sensor, men der er ret beset ikke så meget at vælge mellem, og kameraet bliver ikke helt så kompakt (fordi kameraerne i denne ende af markedet ofte er med udskiftelige objektiver).

Jeg endte derfor med at kigge efter et kamera med en APS-C sensor, der opfyldte mine øvrige krav.

Igen brugte jeg yderligere tid på at læse endnu flere anmeldelser, tale med fotografer, der havde de kameraer jeg kiggede på, og kigge på massevis af RAW-filer. Jeg lægger ikke skjul på, jeg i denne del af processen blev en smule “nørdet”, og det hele drukner nemt i teknik. Men når dette først var af vejen, kunne jeg fokusere på det der virkelig gjaldt, nemlig fornemmelsen med kameraet i hånden.

Mit valg

Efter en tur hos Goecker (og hos et par fotografer, der allerede havde købt et kompaktkamera), blev jeg yderligere bekræftet i min foreløbige beslutning. Jeg tror nu jeg har fundet det rigtige kamera for mig, et Fuji X100s, og det er bestilt. Jeg håber på at få det leveret i løbet af de kommende 8-10 dage, og så skal jeg lære kameraet bedre at kende.

Nu venter du måske at læse en masse om dette kamera, men her må du væbne dig med lidt tålmodighed. Dette blogindlæg skulle primært handle om processen bag valget af et kompaktkamera, og mine oplevelser med det nye kamera må vente til en kommende blog, når jeg har haft lejlighed til at lege lidt med kameraet.

X100S_Up_3_hires

Vil du vide mere:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *