Til dig, der søger praktikplads på fotografuddannelsens hovedforløb

Henrik DelferOm2 Comments

Åbent svar til dig, der søger praktikplads på fotografuddannelsens hovedforløb

Jeg bliver OFTE kontaktet ofte af unge mennesker, der drømmer om at få en uddannelse som fotograf. Det starter næsten altid med en besked via Messenger eller en e-mail hvor der står: ”Tager du elever?”. Ind imellem er det ikke engang den unge der kontakter mig, men en forældre, en onkel eller en anden voksen, jeg er venner med via Facebook.

Fotograf Henrik Delfer (Fotograf © Henrik Albertsen)

Jeg ved ikke engang, hvordan jeg skal forholde mig til en sådan henvendelse. Men jeg ved en ting med sikkerhed. Det er ikke en henvendelse, der på nogen måde inspirerer mig til andet end blot at svare: ”Nææh”.

Dengang jeg selv var ung stod man i mesterlære, og man fik ikke en elevplads ved at sende en masse enslydende emails rundt. Måske kendte man – oftest gennem sine forældre – nogen, der kendte nogen, men en sådan relativt dubiøs ’forbindelse’ kunne ikke bruges til andet end – i bedste fald – at få en fod i døren. Næste skridt var et personligt møde… og så… hvis man var heldig… måske et tilbud om en læreplads. Dem der først fik lærepladserne, var dem der udviste den største interesse og initiativ, og sådan er det stadigvæk.

Så når du henvender dig til en fotograf via Messenger eller e-mail og spørger: ”Ta’r du elever?”, hvor megen interesse udviser du så? Hvorfor har du ikke engang brugt de fem minutter af din tid, det tager selv at kigge i denne liste over fotografer, der er interesseret i at tage elever, og som også er godkendte? Så ville du have konstateret jeg ikke er at finde på listen. Når du derfor henvender dig til mig og spørger: ”Ta’r du elever?”, hvad er det så, der skal være mit incitament, for at bruge tid på at svare dig, for slet ikke at tale om at bruge tid på at referere dig videre til en kollega i branchen, jeg ved, der tager elever?

På den anden side… får jeg en personlig og passioneret henvendelse der måske indeholder et par billeder, hvor vedkommende fortæller lidt om sig selv, og indfletter en forespørgsel i retning af: “Jeg ved du ikke tager elever, men jeg har sendt en masse ansøgninger ud om praktikpladser uden held, har du nogle ideer til, hvad jeg kan gøre?”. Ja – så er jeg langt mere motiveret for at hjælpe i den udstrækning jeg kan.

Et par gode råd: Hvad du bør gøre, og hvad du ikke skal gøre

Hvis du ønsker at få en praktikplads på fotografuddannelsens hovedforløb, så lad mig give dig et par gode råd til hvad du bør gøre og måske i særdeleshed, hvad du ikke skal gøre:

Jeg kan starte med at sige, det IKKE er nok, bare at sende en masse e-mails afsted til fotografer på Praktikpladsens liste.

Udgangspunktet med listen er fint, men det er en rigtig god idé, hvis du laver decideret research på de fotografer du søger praktikplads hos. Du kan undersøge hvilke typer opgaver hver enkelt fotograf typisk udfører, hvem der er deres største kunder osv., og så er du oftest langt bedre stillet, når du sender en ansøgning.

Hvis du sender dem en ansøgning på papir, kan du også vedhæfte 3-4 fysiske fotoprint af dine bedste billeder. Fotografer elsker at sidde med fysiske billeder mellem hænderne, og mange vil hellere sidde med billeder i hånden end se dem på en computerskærm.

Med lidt baggrundsviden om de forskellige fotografer, kan du også meget bedre målrette din ansøgning til lige specifikt den fotograf du søger elevplads hos. Du kan gøre din ansøgning mere personlig og vedrørende. Nævn måske nogle af de billeder de har lavet, som du synes er stærke, og fortæl dem gerne hvorfor du synes de er stærke. Din ansøgning skal OSE af, du bare brænder for at fotografere og lære mere.

Find ud af hvad assistenter typisk laver af arbejder inden for den pågældende genre.

Produktfotografer bruger en masse tid på at pudse, polere og fjerne støv fra de produkter de skal fotografere, så her kan du så måske fortælle, du ikke har spor imod at pudse produkter af og fjerne støvfnug.

Vis at du har gjort dit hjemmearbejde. Sæt dig ind i, hvad det er for noget udstyr de pågældende fotografer bruger, og flet det ind i din ansøgning, at du ville elske at lære at arbejde med Profoto, Broncolor, Hasselblad, Nikon, Canon, eller hvad de nu primært bruger af grej.

Brug din ansøgning til at fortælle, du er pligtopfyldende, punktlig og loyal… dette er nok de tre kvaliteter vi som fotografer påskønner mest. Der er ikke noget værre end at stå og mangle hænder på en opgave fordi folk er mere eller mindre ‘syge’ eller fordi de kommer for sent.

Som elev skal du naturligvis lave andet og mere end en assistent, men mange af de opgaver du starter med at lave, er de samme opgaver som en fotografassistent. Så indtil du finder en læreplads, så brug lige så meget energi på at finde fotografer du kan assistere for, tilbyd gerne din hjælp uden at forvente betaling, indtil du begynder at få en ide om, hvad der egentlig forventes af dig.

Når du assisterer… så tænk selvstændigt. Prøv at forudse hvad fotografen skal bruge som det næste. Har han eller hun lige flyttet på en lampe eller bedt om at en lampe bliver flyttet, så vil han/hun med stor sandsynlighed skulle bruge en lysmåler som det næste, så hent lysmåleren og stå klar til at give dig den, før han/hun overhovedet beder om det. Er det din opgave at lave lysmålingen, så gør det så snart lampen er på plads, og fortæl hvilket f-stop du har målt. Ved du ikke hvad et f-stop er for noget, så find ud af det!

Ovenstående er kun nogle få eksempler, der er meget… m e g e t   mere du kan gøre for at give dig selv en bedre chance for at få en praktikplads.

Hvilken slags fotograf vil du gerne være?

I første omgang skal du dog nok finde ud af, hvilken genre du kunne tænke dig:

  • Redaktionel fotograf (fotojournalisme for nyhedsmedier)
  • Reklamefotograf
  • Portrætfotograf
  • Bryllupsfotograf
  • Etc…

Og så skal du starte med at finde de fotografer, inden for den fotografiske genre eller -disciplin du drømmer om at arbejde med, du mener er de dygtigste, blandt dem der tager elever, og så er det dem du starter med at lave research på.

Står din yndlingsfotograf ikke på “listen” over godkendte praktikpladser, kan du jo undersøge, hvad der kræves for at han/hun kan blive godkendt, og så ved du – når du har skrevet til ham/hende, og vedkommende har afvist dig, fordi de ikke tager elever – præcist hvad du skal sige til den pågældende fotograf, og kan helt specifikt fortælle vedkommende, hvad han/hun skal gøre, hvis han/hun nu alligevel ville overveje at tage dig ind som elev. Læs mere om hvordan fotografer godkendes til uddannelsessted her.

Vær villig til at prioritere det, at finde en praktikplads, og vis de fotografer du får i tale, det er vigtigt- og betyder noget for dig. Det er nemlig unge mennesker, der prioriterer deres uddannelse og som sætter det – at blive fotograf – øverst på listen over det, der skal prioriteres, man som fotograf helst vil have som praktikanter.

Hvis en af de fotografer, du søger praktikplads hos, ikke har en ledig plads men alligevel tilbyder dig hjælp med f.eks. at kigge din mappe igennem, så håber jeg ikke du svarer ”Skal nok lige sende dig nogle billeder i morgen, hvis jeg får tid”.

Så kan du være sikker på han/hun nok ikke vil bruge ret mange minutter på at hjælpe dig.

Husk det er dig der beder om hjælp, og hvis nogen tilbyder dig hjælp, så demonstrerer du ikke din interesse ved at sige: “.. når jeg lige får tid…”. Hvis du vil det her, så er der intet du ikke vil være villig til at gøre for at den tid der skal bruges. Tid er ikke noget man har, tid er noget man ta’r.

Det er præcist den indstilling, der skal skinne igennem dine ansøgninger. At du vil gøre alt hvad der står i din magt for at finde en praktikplads, og intet er mere vigtigt for dig.

Det andet er for tyndt, og betyder bare, man tænker; ’Hvis den unge mand/kvinde ikke tager det alvorligt, hvorfor i alverden skal jeg så tage det alvorligt?’. Er fornemmelsen, hvis fotografen skriver ”jeg vil gerne hjælpe dig” eller ”jeg vil gerne tale med dig”, at det ikke er din absolut højeste prioritet at få den pågældende fotograf i tale, så vil der heller ikke være den store interesse fra fotografens side til at hjælpe dig.

Som det måske fremgår af ovenstående, tager jeg ikke elever, men måske kan du bruge disse informationer til at hjælpe dig på vej, når du skal finde dig en praktikplads.

Held og lykke med søgningen!

2 Comments on “Til dig, der søger praktikplads på fotografuddannelsens hovedforløb”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *