Hvad er din passion?

Henrik DelferKommentarLeave a Comment

Søren Stiller Markussen på Arla Cofee Lab

Søren Stiller Markussen på Arla Cofee Lab

Sidste uge var jeg på en spændende opgave i Jylland for Arla Foods. Jeg skulle fotografere ogf filme Søren Stiller Markussen, Certificeret Roaster & Barista og som indenfor hans område har vundet flere medaljer end man kan hænge om halsen på ham. Et møde med Søren er et møde med en passion og en kærlighed for hans håndværk, der er uden sidestykke. Det var faktisk en aftale vi lavede sidste år, der nu tog sin start, og som jeg håber vil føre til et længere samarbejde. Men mødet med Søren fik mig til at tænke lidt over min egen passion. Hvorfor brænder jeg for at fotografere, og hvad er det mere specifikt jeg gerne vil fotografere, og hvorfor?

Jeg erkender, jeg SLET ikke har lyst til at fotografere “ting” længere, og derfor ville jeg aldrig kunne begejstre mig selv for at skulle lave stilleben – men det betyder ikke, jeg ikke kan nyde billeder lavet af Adolph de Meyer, Edward Weston eller Irving Penn. Jeg har det på samme måde med landskabs- eller dyrefotografer. Jeg nærer dyb respekt og beundring for folk som Ansel Adams, Art Wolfe eller de (måske) mere nutidige fotografer som Moose Petersen eller Vincent Munier.

Jeg har lyst til, og mod på at fotografere mennesker. Det er dét der giver mig lyst til at stå op klokken 5 om morgenen, for at være på location ved solopgang.

For nogle år siden spurgte jeg min datter, hvad hun gerne ville blive, når hun “blev stor”. Hun svarede uden tøven: “Forfatter”. Denne drøm, om at blive forfatter, fastholdt hun faktisk i en længere årrække. En dag vi sad og snakkede, spurgte hun, hvordan hun skulle uddanne sig til at blive forfatter. Som far var det naturligt for mig, at komme med en længere snak om både det ene og det andet, der mundede ud i en anbefaling om, at journalisthøjskolen nok var det rette sted at starte, hvis man ville være forfatter.

Da jeg gik i seng den aften kunne jeg ikke rigtigt løsrive mig fra dette råd, som jeg i virkeligheden – ved nærmere eftertanke – måtte erkende måske ikke var det bedste. Næste morgen måtte jeg så ved morgenbordet tage emnet op igen, og uden jeg kan huske ordret, hvad jeg sagde, så var konklusionen denne:

“Når du ikke kan gå i seng uden at tænke på at skrive, fortælle historier, og formidle en følelse, en oplevelse eller en hændelse, med ord… Når du bruger hver eneste øjeblik af din dag på at spekulere over historier du gerne vil fortælle… Når du skriver og skriver… også selv om du aldrig får udgivet en bog, bliver publiceret eller får trykt en artikel i et blad… SÅ er du forfatter. For det at være forfatter er ikke noget man bliver i kraft af andres tilkendegivelser om, hvorvidt det man skriver er godt eller ej. Det bliver man i kraft af selve det at skrive.”

På samme måde er det vel med fotografiet. Hvis selve “det er fotografere” er drivkraften i ens liv – så er man fotograf, også selv om man måske ikke får penge for det, lever af det, eller selv om andre måske ikke synes om de billeder man tager.

At lave Latte Art kræver koncentration og megen træning

At lave Latte Art kræver koncentration og megen træning

Jeg er sikker på, at for en mand som Søren Stiller Markussen, er det kaffen der er drivkraften. Vi er måske nok mange, der som det første tænker på kaffe når vi vågner, men Søren LEVER for kaffen.

Som Dansk Barista Champion i både 2008 og 2010, og som vinder af sølvmedaljen ved verdenmesterskabet i Latte Art i 2007 (den særlige disciplin hvor man med mælken “tegner” et mønster i et skud espresso, for at lave en cappucino eller anden mælkeholdig kaffedrik), kender Søren ALT til at arbejde hårdt for at realisere en drøm og leve sin passion. Tusindvis af timers træning, hvor han laver det samme mønster i Latte Art – igen og igen – har været hans opskrift på succes. Det er perfektionisme og passion man kun kan beundre.

Der tænkes over alt, selv koppernes udseende og farve

Der tænkes over alt, selv koppernes udseende og farve

Gløden i hans øjne, og den spændte koncentration, når han skænker hver eneste kop kaffe… det er hvad jeg fik lov at opleve i fredags, og det er det, der kendetegner et menneske der er passioneret omkring det han beskæftiger sig med.

En klassisk Rosetta, et traditionelt mønster for Latte Art

En klassisk Rosetta, et traditionelt mønster for Latte Art

Min passion er at tage billeder – og selv om det ikke er det samme som at lave kaffe, så ligner Søren og jeg nok hinanden lidt, fordi vi begge er fokuserede og passionerede omkring det vi laver.

Se et af de videoklip jeg lavede på dagen her.

For lidt kaffe-inspiration fra Sørens hånd, se mere her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *