Hvis man bruger en lup som brændeglas til at fokusere sollyset på et lille punkt, finder man ud af, at den fokuserede lysplet bliver mindst ved en ganske bestemt afstand mellem lup og lysplet. Denne afstand er den såkaldte brændvidde (også kaldet fokallængde) for linsen.

braendvidde

Brændvidden (f) er afstanden mellem det forreste linseelement i objektivet og billedsensoren (F) også kaldet fokalplanet.

I fotografisk sammenhæng måles brændvidden i millimeter, og opfattes af de fleste som et udtryk for objektivets evne til at komme tættere på motivet. Brændvidden er også et udtryk for hvor stort en synsfelt kameraet har. F.eks. har et kamera med et 35mm objektiv et synsfelt der svarer nogenlunde til det menneskelige øje. Sætter man et objektiv med en større brændvidde på kameraet, vil man opleve en indsnævring af synsfeltet samtidig med at man også vil se en forstørrelse af det kameraet peger på.

Herunder ser du fire billeder taget ved forskellig brændvidde:

braendvidde-sample01

28 mm objektiv

braendvidde-sample02

50 mm objektiv

braendvidde-sample03

70 mm objektiv

braendvidde-sample04

210 mm objektiv

Jeg vil ikke her komme nærmere ind på, hvordan man kan bruge et zoom- eller teleobjektiv i kompositionen af et billede. Indtil videre er det tilstrækkeligt at vide at jo kortere brændvidden er, jo mere ser kameraet af et givent scenarie, og jo længere brændvidden er jo mindre ser kameraet af et givent scenarie, men får så også en større forstørrelse – med andre ord: Man kommer “tættere på” med et objektiv med længere brændvidde.

braendvidde_01

Ovenstående billede illustrerer det man kalder “telekomprimering” eller kort og godt “komprimering”. Det forreste objekt har samme størrelse, men baggrunden fylder mindre jo længere brændvidde der benyttes, og afstanden mellem de to flasker forekommer mindre (selv om de i praksis befinder sig nøjagtigt i samme afstand fra hinanden på de tre billeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *