Når man benytter eksponeringskompensation i forbindelse med at fotografere, skyldes det at kameraets lysmåler ikke altid måler korrekt. I et spejlreflekskamera kan fotografen “fortælle” kameraet, hvilken del af motivet lysmålingen primært skal baseres på, men der er mange scenarier hvor en lysmåler kan “snydes”. Dels kan kameraet ikke altid tolke de mange farvetoner, der hver især skal eksponeres forskelligt, men kameraet kan heller ikke vide hvilke farvetoner fotografen anser for værende de dominerende.
Derfor kan man bruge eksponeringskompensationen til at tage højde for de “fejl” man ved lysmåleren typisk vil lave, eller for selv at vælge en anden eksponering end den af kameraet foreslåede.
TIP: De professionelle fotografer ved, at når man fotograferer en scene, der overordnet er meget mørk, vil kameraets lysmåler vurdere at der skal bruges mere lys end ventet, og derfor øge lukkertid eller bruge en større blænde. Men subjektet skal måske netop være mørkt, fordi det… er mørkt. I en sådan situation vil man lægge en negativ eksponeringskompensation ind i eksponeringen, for netop at sikre at de mørke toner forbliver mørke og korrekt eksponeret. Den uerfarne fotograf vil have en tendens til at lægge en positiv eksponeringskompensation ind – men det er altså ikke altid korrekt. På samme måde vil et billede af et snelandskab få de fleste til at tro at man skal lægge en negativ eksponeringskompensation ind, fordi det hele jo er hvidt. Den professionelle fotograf ved dog, at lysmåleren i kameraet vil have en tendens til at gøre de lyse område mørkere, for ikke at overeksponere, og resultatet er, at sneen får et lidt mere gråligt udseende. Derfor lægger den professionelle fotograf ofte en positiv eksponeringskompensation ind, for netop at sikre at sneen forblive hvid som den skal være.
Eksponeringskompensation er et “stort” emne, men skal man holde det på et niveau hvor alle kan være med, er det tilstrækkeligt at vide, at man med eksponeringskompensationen kan “tvinge” kameraet til at lave en anden eksponering end det selv foreslår, uden at man af den grund skal gøre det hele manuelt.
INDHOLD
- Ordbog om fotografi indledning
- Kamerahus og objektiv
- Analogt kamera (de analoge dage)
- Digitalt kamera, sensoren eller chippen
- Pixels
- Spejlreflekskamera (SLR eller DSLR)
- Eksponering
- Frigørelsesattest
- Lukker og lukkertid
- Synkronisering
- Fokusering
- Blænde, blændetal og f-stop
- Dybdeskarphed
- Brændvidde
- ISO
- Lysmåler
- Eksponeringskompensation
- Komposition
- Perspektivforskydning
- Hvad er TTL?
- Hvad er D-TTL, A-TTL, E-TTL,