Hvis man bruger blitz, taler man om, at denne skal synkroniseres med lukkeren på kameraet. Dette skyldes at et blitzglimt i virkeligheden er meget kortvarigt (ofte under 1/2000 sekund). Det er derfor vigtigt at blitzen skydes af mens lukkeren er åben, da den ellers ingen effekt vil have på eksponeringen. Synkroniseringshastigheden er altså den sammenhæng der er mellem kameraets lukker og hvornår blitzen skydes af.

De fleste moderne spejlreflekskameraer kan synkronisere op til 1/250 sekund. Dette er i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt til at fastfryse en bevægelse. Se følgende animation, der demonstrerer hvordan blitzen skydes af midt i en eksponering:

Mere avancerede- og professionelle kameraer kan dog synkronisere blitzen helt op til 1/8000 sekund eller mere. Problemet – der opstår i denne forbindelse – er, at kun en smal stribe af billedet vil blive belyst, mens resten af billedet vil være sort. Dette sker fordi lukkeren på intet tidspunkt er helt åben ved de korte eksponeringer. For at omgås dette kan visse kameraer, med den såkaldte “high-speed sync”, få blitzen til at skyde flere små korte lysglimt af hurtigt efter hinanden, og dermed belyses hele sensoren mens det bagerste og forreste lukkergardin passerer hen over sensoren. Dette kan ses demonstreret i følgende animation:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *